Nový anténní systém pro Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje

Radiová síť v pásmu VHF 160 MHz zajišťuje Hasičskému záchrannému sboru Jihomoravského kraje (dále jen HZS JHM) komunikaci s jednotkami sborů dobrovolných hasičů (dále jen „SDH“. Současně se analogové radiové sítě v pásmu VHF využívají pro záložní spojení a komunikace Krajského operačního a informačního střediska (dále jen „KOPIS“) se složkami HZS a SDH. Z budovy KOPIS na ulici Lidická v Brně koordinuje HZS JHM komunikaci analogových radiových sítí v rámci celého Jihomoravského kraje. Anténní systém na budově KOPIS slouží pro komunikaci s infrastrukturou rádiových sítí v různých částech kraje. Nový sousední bytový dům společnosti Central Park je však vyšší než budova KOPIS a zastínil současný anténní systém. HZS JHM se proto se společností Central Park Lidická, s.r.o. dohodl na umístění nového anténního stožáru o výšce 10 m pro záložní radiový komunikační systém právě na budovu Central Park ve výšce 31 m.

Instalace nového anténního systému pro KOPIS HZS Jmk v Brně pomocí speciálního jeřábu Liebherr MK140, kterou realizoval tým DCom
default

Příprava výstavby nového stožáru na ulici Lidická v Brně

Společnost DCom získala zakázku na realizaci nového anténní stožáru a dodávku anténního systému na budově společnosti Central Park Lidická, s.r.o.. Jednalo se o poměrně náročný úkol. Nový plně osazený stožár s délkou 10 m musel být vyzdvihnut a instalován na novou budovu do výšky 31 m z ulice Lidická. Ulice Lidická patří mezi významné a frekventované ulice v centru Brna. Po ulici vede důležitá tramvajová trať, kterou využívají páteřní linky č.1 a č. 6. Práce mohli začít nejdříve 23:30 hod. a musely skončit nejpozději ve 4:30 hod. To je velmi krátký časový interval.

Výběr vhodné varianty instalace anténního stožáru

Při přípravě instalace jsme společně s investorem společností Central Park Lidická, s.r.o. (dále jen „investor“) zvažovali různé varianty včetně usazení stožáru vrtulníkem. Běžné jeřáby potřebné velikosti vyžadují dlouhou a složitou přípravu přibližně dvě hodiny na rozložení a následně další dvě hodiny pro složení. Na samotné vyzvednutí stožáru a jeho instalaci by zbývalo příliš málo času. Na základě jednání se společností Hanyš jsme zvolili variantu instalace anténního stožáru pomocí speciálního jeřábu Liebherr MK140. Tento typ jeřábu je po zapatkování připraven k práci během 15 minut.

Usazení nového anténního stožáru na určené místo

Náročná instalace anténního systému v noci během 5 hodin

Samotné instalaci předcházela důkladná příprava. Stožár byl vyprojektován a vyroben přímo na míru podle požadavků investora a HZS JHM. Před instalací jsme stožár kompletně vystrojili. Se zástupci všech zúčastněných organizací jsme předem podrobně projednali postup realizace. Po dobu instalace bylo z bezpečnostních důvodů odpojeno trolejové vedení tramvajové linky. Díky důkladné přípravě, výborné spolupráci našich sehraných techniků, firmy Hanyš i uživatele HZS JHM, který zajistil místo pro vystrojení stožáru a také jeho následnou dopravu k místu vyzvednutí jeřábem proběhla instalace nového stožáru přesně podle plánu. Všechny potřebné práce se podařilo realizovat v požadovaném čase a nový anténní systém už HZS JHM slouží.

Průběh instalace dokumentuje video

Následující krátké video dokumentuje průběh instalace nového anténního systému.