ZZ900MHZG2x18.5D30

Panelová anténa pro pásmo GSM-R.

Modernizace Českých Drah zahrnuje pokrytí koridoru a ostatních kolejišť signálem GSM-R. Firma DCom vyvynula a dodala antény i na tento projekt. Vznikla tak konkurence pro známeho výrobce GSM antén Kathrein. ZZ900MHZG2x18.5D30 je však přímo určena pro GSM-R a tím vykazuje lepší parametry zisku a směrového diagramu.

Rozdílů mezi klasickým GSM a GSM-R není tolik a většina z nich se týká právě bezpečnosti a spolehlivosti. Základní princip a vlastnosti systému zůstávají stejné. Jeden z velkých rozdílů tkví ve způsobu pokrytí daného území. Na rozdíl od klasického GSM se základnové stanice GSM-R snaží pokrýt jen omezené území v těsném okolí trati, a to co nejdůsledněji bez hluchých míst. Kvůli tomu jsou pro buňky GSM-R typické velké vzájemné překryvy dosahující až polovinu plochy buňky, které by u běžného plošného GSM byly neefektivní. To kvůli tomu, aby byla mobilní stanice obsloužena opravdu spolehlivě a v každém místě. Pokrytí se týká samozřejmě i tunelů, mostů a mnohdy komplikovaných úseků trati mezi kopci a skalami.

Vzhledem k tomu, že hustota uživatelů GSM-R nebude tak vysoká, mohou být buňky značně rozlehlé, přesněji řečeno dlouhé a úzké. Používá se tedy směrových antén na velmi vysokých stožárech. Způsob pokrytí souvisí i s úpravami systému GSM pro vyšší rychlosti pohybu mobilních stanic. Systém GSM-R zvládá i rychlosti přes 350 km/h, zatímco klasické GSM je navrženo do 250 km/h.

Další rozdíly jsou v nabídce služeb. Systém GSM-R dovoluje právě pro účely dispečinku nastavovaní stupňů priority sestavovaných spojení, což znamená, že některé typy hovorů jsou důležitější než jiné a mají přednost před těmi méně důležitými. Další službou jsou skupinová spojení, kdy je možné spojení s celou předem definovanou skupinou uživatelů. To jsou vlastnosti převzaté z hromadných rádiových systémů, jako je třeba TETRA.

A v neposlední řadě je u GSM-R rozdíl i v použitých kmitočtech. Pro železiční GSM jsou vyhrazena pásma pod intervaly pro klasiké GSM, konkrétně 876 – 880 MHz pro uplink a 921 – 925 MHz pro downlink. Šířka kanálů i další vlastnosti jsou stejné s GSM.

Elektrické a mechanické parametry:
Kmitočtové pásmo (MHz): 880-960
Zisk (dBi): 2×18.5
Vyzařovací úhel v H – rovině (°): 30
Vyzařovací úhel v E – rovině (°): 15
Potlačení nežádoucího vyzařování(dB): lepší než 30
Napěťový činitel stojatých vln: menší než 1,5
Nominální impedance (Ω): 50
Vstup (konektor): 2x 7-16 female (ze spodu)
Polarizace: +45°, -45°
Maximální výkon (W): 500
Rozměry (výška x šířka x hloubka mm): 1300x560x120
Hmotnost (kg): 23